Книгата

Всеки, който никога не е бил в Горски извор, не го е виждал, от никого нищо не е чувал за него, само с едно прочитане на „Горски извор в своето близко и далечно минало“, ще получи пълна и ясна представа за селото. Ще научи и знае много повече дори и от някои, които са родени и живеят в него. Това е така, защото материалът обхваща всичко най-необходимо, основното, което трябва да се знае за дадено селище. Сведения за написването му са взети от посочената литература в приложения списък в края. Това са книги, списания, вестници, списъци, протоколи, актове, декларации, договори, свидетелства и много други още документи, в които е писано нещо за Горски извор, което ни интересува. Издирвани са от библиотеки и архиви: от окръжния архив в гр. Хасково, от архива на СОНС и от тия на училището, читалището, черквата, ТКЗС-то, селкоопа, на организациите в селото и от други още обществени и частни архиви; от бележки на пътешественици, от етнографски и археологически находки, от спомени на хора, участвали в това, за което се разказва, от съвременници, от зрители и от разкази на тия, които са научили нещо ценно от бащи и деди, от познати и приятели. За достоверни са приемани само ония спомени и предания, с които са били съгласни всички от селото. Ползвани са народни песни, легенди и други.

Материалът е съставен в хронологичен ред. Спазени са дадените образци-планове и указания от много известните Йото Нинов, Христо Ботушаров и други наши историци. Всичко е подредено и разказано на такъв стил и език, че с лекота ще се чете и разбира от всички читатели. За хората от Горски извор ще бъде като настолна книга. През свободното време всякога ще им бъде под ръка, т. е. ще бъде пред тях и четен. Ще го четат и препрочитат много и много пъти, защото в него са разказани интересни, затрогващи и поучителни епизоди из миналото на родното им село. Ще го четат със силно внимание и желание. Ще се очудват на смелостта, храбростта, безстрашието на героите. Измежду тях ще намират имена на свои бащи и деди, на свои братя и братовчеди и ще се изпълват с чувство на радост и гордост, че и техните близки садали нещо хубаво на своя народ. Почти всеки читател от Горски извор ще срещне имена на свои родители и роднини, на свои близки и познати, които са допринесли нещо за благоустрояването и разхубавяването на селото, за основаването и напредъка на ТКЗС, за това на селкоопа, на трудовопроизводителната кооперация, за хигиенизирането на селото, за почистване на кладенци, за построяване на чешми и други. Не само хората от Горски извор, а и тия от всички краища на родината ни, четейки за живота на Сталю Кабаков и Тазю Кирев, Желю Дяков и Ангел Георгиев, Тенчо Хубенов и Петю Пиронков, Васил Агелов и Атанас Иванов, Димо Филипов и Атанас Хаджисталев, не само ще се възхищават от безстрашието им, но ще им служат и за пример в живота. Четейки за Киро Дяков на всекиго ще се иска да бъде като него безпределно честен и справедлив, без пороци, обкичен само с добродетели. Малки и възрастни ще се учат от него, от живота му, за да бъдат такива пословично честни и справедливи. На други ще се иска да бъдат просветители като Иван Койчев, Паско Пенев, Кирил Петров. Трети ще се възхищават и учат от отличилите се с добра и качествена работа и удостоени с високи правителствени отличия.

На какъвто стил и език е написан материалът „Горски извор в своето близко и далечно минало“, на места поръсен с анекдоти, онагледен с много схеми и таблици, осветен с много интересни спомени, е увлекателен и поучителен за хората от всички възрасти.

Advertisements
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s